☰ Meniu

Oferte speciale

Fose septice ecologige BIOPLAST
bioplast-small.jpg
citeste mai departe
Statii de epurare BIOPLAST
epurare-bio_small.jpg
citeste mai departe
Instal Pompe
Separatoare hidrocarburi si uleiuri
separat-hidrocarburi.jpgSeparatoarele de hidrocarburi si uleiuri sunt compuse din una sau mai multe zone de retinere. Au rolul de a retine uleiurile si materialele sedimentabile (nisipuri, mal, etc). Principiul de functionare se bazeaza pe diferenta de greutate specifica dintre ape si uleiuri, respectiv a materialelor solide aflate in apele reziduale.

Domenii de aplicare:
Separatoarele de hidrocarburi sau uleiuri se utilizeaza pentru tratarea apelor reziduale provenite din:
  • statii de distributie a carburantilor;
  • service-uri auto;
  • spalatorii auto;
  • parcari auto;
  • societati industriale unde apa pluviala de pe platforme este poluata cu uleiuri;
  • garaje industriale;

Categorii separatoare hidrocarburi si uleiuri din PEHD:

Separatoarele de hidrocarburi retin hidrocarburile si sedimenteaza particulele solide din apa tratata. Este foarte important sa alegem corect tipul de separator pentru fiecare tip de obiectiv.

Un separator nu trebuie sa fie nici prea mic pentru ca atunci nu mai poate prelua in totalitate debitul sau/si nu va putea aduce apa in parametrii ceruti dar nici prea mare din considerente de ordin economic.
Atat apa pluviala si apa industriala care contine hidrocarburi si alte substante ( praf, nisip sau alte substante solide) in prima faza ajung in decantor.

Un deflector incorporat asigura reducerea vitezei apei la intrarea in separator ajutand procesul de sedimentare a substantelor solide continute de apa tratata. In urmatoarea faza apa contaminata cu hidrocarburi intra in camera de separare unde hidrocarburile se ridica la suprafata fiind mai usoare decat apa.

Apa rezultata din separator in acest mod are suspensii solide sub 50 mg/l si hidrocarburi sub 100 mg/l fiind permisa evacuarea acestor ape in reteaua de canalizare a localitatii.

In cazul in care apa este deversata intr-un mediu natural, concentratia de hidrocarburi nu trebuie sa depaseasca 5 mg/l iar pentru a obtine acesti parametrii trebuie ca separatorul de hidrocarburi sa fie dotat cu filtru coalescent. Daca se mai adauga un al doilea filtru coalescent se obtin valori sub 2 mg/l.

Iesirea apelor din separator se face printr-o trapa dotata cu obturator automat ce face imposibila eliminarea hidrocarburilor in canalizare sau mediu natural.

CONSTRUCTIE:

Filtru coalescent este facut pentru a aduna pe suprafata lui particulele de hidrocarburi care nu au suficienta masa volumetrica pentru a se ridica la suprafata. Stratul de hidrocarburi creat pe suprafata filtrului se ridica la suprafata imediat ce capata suficienta masa volumetrica. Filtru coalescent ajuta la obtinerea unei incarcari la descarcarea in canalizare de sub 5 mg de hidrocarburi per litru. Pentru obtinerea unor parametrii de sub 2 mg de hidrocarburi per litru este necesara adaugarea unui al doi-lea filtru coalescent.

By-pass  este un sistem construit intr-un separator pentru preluarea debitelor mari cu decantarea acestora. Cu acest sistem montat pe un separator va creste debitul nominal al acestuia de 5 ori (by-pass standard). Separatoarele cu by-pass sunt folosite pentru preluarea apelor pluvilale de pe suprafete mari .
 Acest sistem permite functionarea separatorului si in cazul unor ploi torentiale. Cand ploua cantitatea de apa pluviala ce intra in separator depaseste debitul acestuia. Odata ce debitul nominal este depasit, by-pass-ul care este situat in decantor deasupra nivelului de intrare a apei in separator preia debitul suplimentar. Apa intra in decantor unde nisipul si namolul sunt retinute dupa care apa care contine foarte putine hidrocarburi este preluata de by-pass ocolind separatorul si evacuata in canalizare.

Obturatorul automat este un sistem de siguranta care opreste intrarea in sistemul de canalizare de dupa separator a hidrocarburilor in cazul in care separatorul nu este intretinut sau in cazul unor debite mai mari decat debitul separatorului. Iesirea din separator este obturata printr-o valva conectata la un flotor care este tarat la o densitate intre cea a apei si a hidrocarburilor. Acest flotor pluteste la suprafata de contact dintre apa si hidrocarburi, iar in momentul in care in separator este acumulta cantitatea maxima de hidrocarburi, flotorul obtureaza iesirea.